torstai 6. huhtikuuta 2017

14 Perussa opittua asiaa

Colca Canyon"1. Olen pitänyt Suomea hienona maana, koska meillä on siellä neljä vuodenaikaa. Perussa kaiken saa kerralla: Saman päivän aikana voi matkustaa lumihuipuilta trooppiseen sademetsään tai kuivalle aavikolle. Ilmasto ja luonto ovat valtavan monimuotoisia, emmekä edes nähneet kuin eteläisen puolen maasta. 
Huacachina, autiomaa.
2. Sana "laama" (Perussa "llama") tulee alkuperäisasukkaiden mukaan siitä, kun espanjalaiset saapuivat aikanaan Peruun ja yrittivät kysyä paikallisilta, miksi kyseistä eläintä kutsutaan: "¿Como se llama?" Paikalliset eivät ymmärtäneet espanjaa, vaan toistivat: "Llama? Llama?" Espanjalaiset laskivat yksi plus yksi ja ymmärsivät, että eläimen nimi on tietenkin llama. 
3. Perulainen ruoka on hyvää. Parhaimmillaan se on taivaallista. Pahimmillaan siitä seuraa ruokamyrkytys, mutta silloinkin maku on ihan ok. 
4. Perussa ei juuri puhuta englantia. Meille puhuivat englantia vain opastettujen retkien oppaat ja heistäkin moni puhui niin huonosti, että espanjaa oli helpompi ymmärtää. 
Noora suojautuu hiekalta asianmukaisesti.
5. Perulaiset puhuvat suomalaiseen korvaan selkeämpää espanjaa kuin Espanjassa tai sitten Duolingo on maailman paras sovellus. (Se on loistava joka tapauksessa.) Pärjäsin espanjalla paljon paremmin kuin muutama vuosi sitten Espanjassa ja heräsin välillä tajuamaan, että olen keskustellut jonkun kanssa tunnin ilman ongelmia. Kielet on hieno lahja. Tästä olen erityisen kiitollinen lukion espanjanopettajalle, joka oli niin pelottava, etten uskaltanut olla tekemättä läksyjä. (Muistatteko, kohtalotoverit?)
6. Perussa on puhdasta. Jostain syystä odotin torakoita ja likaisia sänkyjä, mutta kaikkialla oli todella siistiä, vaikka yövyimme aina halvimman tason majapaikoissa.
7. Perulaiset ovat reiluja ja suurimmaksi osaksi hyvin ystävällisiä. He ovat niin reiluja, että kun kolmen viikon aikana yksi taksikuski vedättää sata-nolla, ei osaa edes epäillä mitään, vaan kuvittelee olevansa toistamiseen väärässä ja tulee lopulta maksaneeksi kahden euron matkasta kymmenen euroa.
8. Kokalehtien pureskelu auttaa kuulemma vuoristotautiin, mutta herkemmällä mimmillä ne syövyttävät huulia aika rajusti. Onneksi kotilääkäri "Iskä" palvelee myös ulkomailla ja siitäkin selviää viikon kestävällä bepanthenin läträyksellä.
9. Maastolenkkarit ovat ihan huiput vaelluskengät, jos vaeltaa polulla, eikä läpipääsemättömässä ryteikössä.
10. Perun maaseutu on täynnä pihoja, joita laiduntavat sulassa solussa vapaana possut, lampaat, kalkkunat, kanat, ankat, aasit, kissat ja koirat. Pihojen reunoilla kasvaa banaani- ja avokadopuita.
11. 70-kertoiminen aurinkorasva ei ole yhtään liiottelua, vaan just sopiva.
12. Perussa turvavöitä ei ole tai ne eivät toimi. Vuoren jyrkänteellä pikkubussissa asia kauhistuttaa ensin, mutta mieli kevenee, kun tajuaa kuolevansa turvavyöstä riippumatta, jos bussi tekee virheliikkeen. 
Hiekkasurffaajat.
 

13. Perulainen yöelämä on hyvin vilkasta ainakin lauantaisin. Baarikadun kuppilat ovat tupaten täynnä paikallisia. Kahdeksan tunnin aikana tapasimme vain kaksi muuta turistia. Perulaiset ovat myös kohteliaita. Kun ainoat tapaamamme turistit kysyivät nimen ja kotipaikan jälkeen seuraavaksi, kiinnostaisiko lähteä hotellille hommiin, perulaiset kysyivät: "mitä haluaisit juoda", "saanko ottaa sinusta kuvan" ja oikein rohkaistuessaan: "voisitko tanssia kanssani yhden tanssin?"
14. Yhdessä matkustamisessa on monta hyvää puolta, joista yksi on se, että kun itse makaa koko päivän ruokamyrkytyksen kourissa hostellihuoneessa, toinen voi lähteä suunnitellulle retkelle ja kertoa mehupurkin kanssa takaisin tullessaan, ettei retki oikeastaan ollut niin ihmeellinen. (Niin kuin hyvä ystävä sanoo riippumatta siitä, millainen retki todellisuudessa oli.) Kiitos, Noora, näistä viikoista! 


Nyt olen jo siirtynyt ylhäiseen yksinäisyyteeni Chileen ja tervehdin teitä viimeisillä Perun kuvilla, jotka sain taiottua hostellin koneelle. Paikkoina ovat Colca canyon (joka on maailman syvimpiä kanjoneita ja kaksi kertaa niin syvä kuin Grand canyon. Kavuttiin pohjalle ja takaisin ylös, huh), Huacachina ja aavikko, jossa hiekkasurffattiin, Paracas ja Islas Ballestas, "köyhän miehen Galapagos", jossa nähtiin järjetön määrä lintuja. Opas näytti mustanaan lintuja olevaa kukkulaa ja sanoi: "Tuossa on yli 80 000 lintua."
Joo morjes romaani tuli. Oli paljon raportoitavaa. Ikävä kaikkia! 
And the same in English. Y en español. Haha. Use Google translator." Lima, Peru 16.9.2016

Pelikaanit kalahommissa Paracasissa.
Islas Ballestas ja merijellonat.

Islas Ballestas.
Ootkos koskaan nähnyt sä pingviiniä? Katso tännepäin, niin pingviinin sä näät!


💕

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti