maanantai 17. huhtikuuta 2017

Maailmanympärimatkan budjetti


Budjettini neljän kuukauden maailmanympärimatkalla: 

Kuva aukeaa suurempana klikattaessa.

Yhteensä käytin matkaani 14 580 e. Auh. Huh. Vau. Onneksi kaupunginteatterin näyttelijöillä on niin huikeat tulot. (Ei ole.)

Kun yritin ennen matkaani ottaa selvää siitä, kuinka paljon rahaa pitäisi varata, törmäsin aina samaan vastaukseen: kulut riippuvat siitä, miten rahaa käyttää. No shit Sherlock! Totta kai se on juuri näin, mutta mielestäni jonkinlaista suuntaa pystyy silti muidenkin budjeteista arvioimaan. 


Tässä vaiheessa matkaa budjetti oli ylittynyt vasta vähän. Wellington, Uusi-Seelanti.

Mitkä asiat sitten vaikuttavat eniten rahan kulumiseen? 

Kohde vaikuttaa ehdottomasti eniten, kaikkeen. Halvassa maassa kaikki on halpaa, vaikka elelisi löysemmin, mutta kalliissa maassa palaa rahaa, vaikkei tekisi juuri mitään. Omia kohteitani en valinnut hintatason mukaan ja ne olivatkin kaikki Perua lukuunottamatta verrattain kalliita matkustusmaita. 

Kohde vaikuttaa budjettiin myös lentojen osalta. Olisin päässyt paljon halvemmalla, jos en olisi halunnut Etelä-Amerikkaan, johon lentäminen tuntuu olevan kallista kaikkialta maailmasta. Suuriin kaupunkeihin, joissa on suuret lentokentät, löytyy yleensä halvimpia matkoja, koska lentoliikennettä on paljon. 

Omat kohteeni valitsin täysin sen mukaan, mihin halusin matkustaa. En tehnyt kompromisseja tai ajatellut halvinta reittiä. Jos kohteilla ei ole niin väliä, voi maailmanympärilennot saada helposti alle puolella omasta lentobudjetistani.

Reissaajan henkilökohtainen matkustustyyli vaikuttaa toki budjettiin radikaalisti. Koska tämä kuulostaa inhottavan epämääräiseltä, kerron omasta matkustustyylistäni, jonka perusteella voit arvioida, paljonko matkustaminen sinulla maksaisi.
 • Yöpyminen: Yksin liikkuessani yövyin aina dormissa, ellen samaan hintaan saanut omaa huonetta. Hyvä apu oli booking.com, josta suurin osa majapaikoistani löytyi. Pääsääntöisesti varasin edellisestä hostellista aina seuraavan. Valitsin halvimman majoituksen, jonka asiakasarvio oli yli 7/10.
 • Ruoka: Syömistottumukset vaihtelivat maan mukaan. Perussa ja Fidžillä söin melkein aina ulkona (Perussa se oli halpaa ja Fidžillä kokkausmahdollisuuksia ei edes ollut), kun muissa maissa tein pääsääntöisesti ruokani itse. Hampurilaisia ja ranskanperunoita kului kaikkialla tyylittömän paljon. Juhlavaa ravintolaillallistamista en harrastanut lainkaan. 
  Uusi tuttavuus Salkantay trekillä.
 • Aktiviteetit ja sisäänpääsymaksut lohkaisivat valtavan osan budjetistani. Tähän lohkoon kuuluvat matkan parhaat palat: sukellus Fidžillä (jo yksinään yli 1000 e), Salkantay trek ja Machu Picchu Perussa, uiminen delfiinien kanssa Uudessa-Seelannissa, Waitomon kiiltomatoluolat, Yosemiten luonnonpuisto Kaliforniassa, Baseball-matsi San Franciscossa, Viidakkomatka Amazonilla, vaellus Colca Canyonilla Perussa, Surffileiri Australiassa, ratsastus, melonta, pyöräily, leffat ja vaikka mitä muuta. Tämä on se, johon mielelläni käytän rahani matkustaessa. Tingin syömisestä ja majoituksesta, jotta pääsen elämysten pariin. 
 • Matkustaminen maiden sisällä vei enemmän rahaa kuin olisin arvannut. Tämä osio sisältää muutamat maiden sisäiset lennot, junamatkat, metrot, bussit, lauttamatkat, autovuokrat- ja vakuutukset, bensat ja taksit. Suurin tekijä näissä kustannuksissa on tietysti se, että olen liikkuvainen matkaaja ja viihdyn harvoin siinä kaupungissa, johon lento laskeutuu. 
 • Kaikki loput kulut tuntuvat enemmän tai vähemmän tilpehööriltä näihin verrattuna. Muitakin kuluja toki on, mutta nämä ovat omassa matkustustyylissäni määrittävimmät. 
  Viidakossa lounas tarjoiltiin suurilta lehdiltä.

Seura vaikuttaa budjettiin yllättävän paljon. Jessikan, Nooran ja Soran kanssa reissaaminen oli edullista ja meillä oli samanlainen ajatus rahankäytöstä. Monet matkalla tapaamani uudet tuttavuudet olivat sen sijaan aivan tolkuttomia rahankäyttäjiä. Päiväbudjettini paukkui monesti ihan siitä syystä, etten kehdannut sanoa, etten halua matkustaa taksilla parin kilometrin matkaa tai etten pysty syömään montaa kertaa päivässä ulkona. Oman reissukaverin kanssa kannattaa siis jo etukäteen sopia, mihin rahaa käytetään ja kuinka paljon. 


Uuden-Seelannin pelastus ja rahasyöppö: vuokra-auto.

Keskimääräisiä hintoja maittain:

San Francisco: 
 • Etsin majoitusta jo kauan ennen lähtöä ja silti halvin hyvät arviot saanut dormimajoitus maksoi 45 e / yö. Suurimman osan öistä sain onneksi nukkua ilmaiseksi Jessikan luona. 
 • Illallinen ulkona n. 13 e. 
 • Pyörävuokra 25 e /pvä. 
  Peru: 
 • Noora oli mukana ja majoituimme lähes aina kahden hengen huoneisiin, joiden hinnat olivat henkeä kohden 8-15 e. 
 • Illallinen ulkona 4 e. 
 • Alpakan villasta tehty paita 10 e. 
 • Viiden päivän vaellus Andeilla (sis. majoitus, kaikki ruuat, opas, kuljetukset ja liput Machu Picchulle) 275 e. 
Chile: 
 • Löysin Santiagosta hostellin, jossa yö dormissa maksoi 6 e ja hinta sisälsi aamiaisen ja illallisen. Se oli hyvin halpa kaupungin muuhun hintatasoon nähden.
 • Lounas 7 e. 
Uusi-Seelanti: 
 • Yö dormissa halvimmillaan 8 e, kalleimmillaan 23 e. Keskimääräinen hinta oli 16 e / yö. 
 • Autovuokra 15 e / päivä.
 • Uiminen delfiinien kanssa 113 e. 
 • Puolen päivän hevosvaellus 40 e.
Fidži
 • Nadissa dormi 8 e / yö, Taveunilla 15 e / yö. 
 • Illallinen ulkona 5-8 e.
 • Sukeltaminen 127 e / retki (sis. kaksi sukellusta)
Australia: 
 • Dormiyön hinta 18-25 e. Soran kanssa yövyimme myös kahden hengen huoneissa, joiden hinta oli 23-31 e / hlö.
 • Leffateatteri 14 e. 
 • Lounas 7-12 e.
Japani: 
 • Dormi 14-22 e / hlö. Fujinomiyassa majoituimme perinteiseen japanilaiseen majataloon, jossa oma huone maksoi 35 e / hlö, mutta se olikin koko matkani paras majoitus.
 • Lounas nuudelibaarissa 4-7 e.
 • Disneyland 63 e.   

Lodge Amazonilla.Miten budjetti piti?   

Olin varannut matkaan n. 13 000 euroa kokonaisuudessaan. Maailmanympärilippuni hinta oli 3750 e ja rokotusten, vakuutusten ja varusteiden hinta yhteensä 520 e. Matkalle käytettäväksi jäi siis tästä budjetista 8730 e. 

Laskin päiväbudjetiksi 60 e (x 120 päivää = 7200 e), jotta ylimääräistäkin jäisi varmuudeksi. Uuteen-Seelantiin asti budjetin pitäminen oli helppoa ja siinä vaiheessa matkaa olin monta sataa euroa voiton puolella. 

Uudessa-Seelannissa budjetti alkoi pettää mm. auton ja kalliiden lauttamatkojen takia. Fidžille siirtyessäni olin kuluttanut n. 400 e suunniteltua enemmän, mikä oli vielä maltillista. 

Ilman sukeltamista budjetti olisi varmaankin pitänyt melko hyvin loppuun asti. Sukeltaminen vei kuitenkin Fidžin osuudella melkein 130 e päivässä ja viimeinen niitti oli tietysti se, että Australiassa keksin yhtäkkiä lähteä takaisin Fidžille sukeltamaan. Ilman tätä ylimääräistä matkaa olisin varmaankin pysynyt kutakuinkin alkuperäisessä 13 000:nen euron budjetissa. 

Arvatkaa kaduttaako? 

No ylläripylläri, ei tietenkään! Onneksi tajusin jo keskellä matkaa, että elin parhaillaan juuri sitä hetkeä, jota varten olin rahaa säästänyt. Jälkeenpäin ajateltuna olen tyytyväinen siihen, mihin raha meni. Juurikaan paremmin en olisi sitä osannut käyttää. 

Loppukaneettina mainittakoon siis, että kyllä, rahaa menee juurikin sen verran kuin sitä kuluttaa. Yleensä sitä tulee kulutettua paljon. Niin on joskus hyvä. 


Perusta ostettu alpakkapaita oli jokapäiväisessä käytössä myös Japanissa. Lake Tanuki.
4 kommenttia:

 1. Tällaiset budjetti-postaukset on just niitä, mitä itse googlaan aina (tuloksetta) silloin kun mietin matkustelua. En tosin ole matkustellut enempää kuin 2 kertaa yli viikon mittaisilla matkoilla... Mutta alku se on sekin eikö vain?

  Itse kävin viime vuonna Etelä-Koreassa 2½ viikon matkalla ja kirjoitin siitä postauksen niin turistin näkökulmasta kuin vain voi. Voit käydä lukemassa sen täältä jos haluat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiva, jos tästä on jollekin hyötyä. :)

   Matkailussa on se hyvä puoli, että nähtävää on niin paljon, ettei koskaan voi nähdä kaikkea eli oikeastaan aina on ihan alussa. Sun Etelä-Korean matka kuulosti mielenkiintoselta! Siellä en ole itse koskaan käynyt. Ehkä vielä joskus. ;)

   Poista
 2. Wau! Olipa yksityiskohtainen ja kivasti teemoihin jaettu paketti matkakustannuksista. 🖒 Halpaa ei toki ollut, mutta itsensä voi tuntea rikkaaksi muutenkin kuin rahalla mitattuna. 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Ja niinpä, onneksi rikkautta on monenmoista. ☺

   Poista