sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

10 Japanissa opittua asiaa

Pidettiin piknik riisipellon laidalla. Fujinomiya.


"1. Japani on vessojen luvattu maa. Kaikkialla on vessoja ja ne ovat aina siistejä ja ilmaisia. Sen lisäksi, että monessa pöntössä on pyllynlämmitin, on vessoissa aina käyttöohjeet ja yleensä myös kohinaääninauha peittämässä asiakkaan ääniä. Luksusvessoissa on lisäksi kokonainen reunusta täynnä erilaisia namiskoja toimintoineen. Kun niitä painelee innoissaan, saa mm. kahdesta eri suunnasta tulevan yllättävän vesisuihkun takapuoleensa. 
Fushimi-Inari.

2. Kun liikkuu pari viikkoa Japanissa, ei enää tunnu siltä kuin olisi jatkuvasti leikkaussalissa, vaan ihmisten käyttämiin suojamaskeihin alkaa tottua. En tiedä niiden tehosta, mutta huvittavalta tuntuu, kun joku siirtää maskin sivuun tupakoidakseen.
3. Ruoka on täällä tolkuttoman hyvää. Kasvissyönti ei tosin ole yleistä, eikä käsite sinällään ole tuttu, koska kun tarjoilijalle selittää, ettei syö lihaa, menee keittiöön viesti: "Hän vihaa lihaa." Onneksi uppopaistettu tofu ja mahdottoman monet erilaiset makeat leivokset kuuluvat ruokakulttuuriin. 

Shiraito Falls.


4. Leffateatterissa voi nauttia ja liikuttua syvästi, vaikkei ymmärtäisi kielestä muuta kuin tervehdyksen ja kiitoksen.
5. Japanissa on paljon sääntöjä ja sopimuksia, joita kaikki tuntuvat noudattavan. Myyntikojun takana ei välttämättä ole ihmistä, vaan pöydällä on rasia, johon rahat laitetaan, kun ostetaan jotain. Varastaminen ei ilmeisesti kuulu japanilaiseen kulttuuriin. 
Fushimi-Inari.

6. Kun Tokion vilinän jälkeen lähtee pieneen Fujinomiyan kaupunkiin keskelle ei mitään, mieli lepää, kun seisoo tuijottamassa auringonnousua, seikkailee hiljaisen järven ympäri, ihmettelee vesiputouksia ja retkeilee riisipeltojen reunoilla ja metsissä. Ja kun kaikkialta näkyy Fuji, pysyy mieli yhtä korkealla kuin sen huippu. Fuji on valtava. Mulle se on aina ollut vuorien vuori. Sillä on oma emojikin!  Fujinomiyassa oli myös aivan ihana perinteinen japanilainen majatalo, jonka ainoina vieraina saimme olla ja nauttia mm. jumalaisesta kotatsusta (lämmitetystä pöydästä, jonka alle kylmät jalat piilotetaan) ja animekokoelmasta.
Nousevan auringon maa. Lake Tanuki.


7. Kyoton Fushimi-Inarissa on arvion mukaan yli 10 000 torii-porttia.
8. Japaniin matkustaessa kannattaa osata japania. Englannilla ei pärjää kunnolla edes Tokiossa. Yleensä palasin aina yhtä tietämättömänä lähdettyäni selvittämään jotakin asiaa, joten lopulta oli helpompaa, että Sora japanintaitoisena selvitti tilanteet. 
Muka villieläin. Nara.

9. Yleensä matkailusta nauttii aina, kun menee sinne, mihin muut eivät mene.
10. Oli matka minkä mittainen tahansa, se loppuu jossain vaiheessa. Vaikka Helsinki-Vantaan lentokentästä, San Franciscosta ja Perustakin tuntuu olevan ikuisuus, tuli loppu silti yllättävän nopeasti. 
Moni on maailmalla ihmetellyt, että palaan Suomeen keskellä pimeää talvea. Halusin palata juuri tähän aikaan. En kestäisi ajatusta ilman Suomen joulua. Kun olen kertonut tämän, on ratkaisuani ymmärretty paremmin. "Ai niin, Suomi ja joulu! Teillähän on se oikea joulu, joulujen joulu! The joulu!" Niin onkin. Rakastan sitä joulua. 
Fujinomiya.


Tuntuu muutenkin hyvältä ja oikealta tulla kotiin. Vaikka sisäinen seikkailijani haaveilee jo uusista retkistä, oli tämä matka nyt tässä. Se oli. Niin. Olihan se. Vau. Maailma on hieno paikka. 
Aamukuura. Lake Tanuki.


Kohta lähdemme Helsinkiin viettämään "jo kauan sitten sovittua ohittamatonta perhejuhlaa", kuten äiti on asian ilmaissut kieltäytyessään tärkeistä työmenoista paluupäivänämme. Heippa, Japani! Terve, Suomi! Kohta nähdään! 
P.s. Talvitakki olis kiva." Nagoya, Japani 14.12.2016

Syksy. Fushimi-Inari.

"Saaks täällä palvelua häh?" Nara.

Apina tuijottelee Kioton maisemia.

Shiraito Falls.

Fujinomiya.

Taas nää on metsässä. Arashiyama.

Arashiyama.

Lake Tanuki. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti